Dışişleri Bakanı Kureyşi:
“D-8 Teşkilatı ülkeleri dördüncü sanayi çağında yeni kalkınma paradigmasına uyum sağlayamazsa, diğer gelişmiş ülkelerle rekabet etmeleri söz konusu olamaz.”
Bangladeş’in başkenti Dakka’da Covid-19 nedeniyle internet üzerinden çevrimiçi ortamda ‘Dönüştürücü Bir Dünya İçin İşbirliği: Gençliğin ve Teknolojinin Gücünden Faydalanmak’ temasıyla icra edilen D-8 Bakanlar Kurulu toplantısında Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, önemli konulara dikkat çekti.
Kureyşi, “D-8 Teşkilatı’nın kurulduğu 1997 yılından bu yana çok uzun bir süre geçtiğini, D-8’in bu süre içerisinde aldığı mesafenin üye ülkelerin ortaya koydukları hedef ve potansiyellerin çok altında kaldığını, D-8 vizyon ve misyonunun süratle gerçekleşebilmesi için verilen taahhütlerin yerine getirilmesi ve güçlü bir ortaklık için, karşılıklı fayda sağlayan konularda söz konusu anlaşmaları tam olarak uygulamamız, girişimciler için yeni fırsatlar sağlanması ve özel sektörün harekete geçirilmesi gerekir” dedi.
Dışişleri Bakanı Kureyşi, “ Pakistan’ın D-8’in güçlendirilmesine her zaman katkıda bulunduğunu ve ülkesinin neredeyse tüm D-8 belgelerini onayladığını söyledi. Dışişleri Bakanı Kuryşi, 2012 İslamabad Zirvesi’nde D-8 Tüzüğü ve Küresel Vizyon gibi önemli belgelerin imzalandığını” da sözlerine ekledi.
Kureyşi, “Pakistan’ın son dört ay içinde dört önemli sektörel toplantıya ev sahipliği yaptığını ve bunun örgütün çalışmalarını ilerletmede rolümüzü yapma kararlılığımızın açık bir göstergesi olduğunu” söyledi.
Pakistan’ın, D-8’in vizyonuna ve hedeflerine olan bağlılığını bir kez daha yinelediğini ve Örgütün amaçlanan tam potansiyeline ulaşmasını sağlamak için her zaman için aktif bir rol oynamaya devam etmeye kararlı olduklarını vurguladı.
Dışişleri Bakanı Kureyşi, “Zirve sonunda Dakka Bildirisi ve 2020-2030 D-8 10 Yıllık Yol Haritasının kabul edilmesinin öngörülmesini memnuniyetle karşıladıklarını” belirtti.